jueves, 8 de enero de 2015

Com comunicar?

Un cop visualitzat el següent vídeo, el qual està a aquest enllaç:


Vam dur a terme la següent activitat, amb un full vam avaluar a aquest noi per a veure si era un comunicador eficaç o no durant la seva exposició.

Els criteris d'avaluació eren els següents:
  • 01. GESTUALITAT
  • 02. MIRADA
  • 03. VOLUM I ENTONACIÓ
  • 04. RITME I PRONÚNCIA
  • 05. VESTUARI
  • 06. ORDRE I ESTRUCTURA
  • 07. VOCABULARI
  • 08. SINTAXI
  • 09. CLAREDAT I CONCISIÓ
  • 10. DENSITAT INFORMATIVA
  • 11. MITJANS DE SUPORT
  • 12. CONCLUSIÓ
  • 13. DOMINI DEL TEMA
  • 14. ATENCIÓ I INTERÈS
  • 15. TEMPS

miércoles, 7 de enero de 2015

Fem un glog?

Extret de Google Imágenes
Un Glog és una pàgina de web multimèdia que combina text, fotos, vídeos, gràfica, enllaços i altres elements de mitjans. 

Un glog pot ser creat amb diversos propòsits expressius per facilitar l'enteniment o per a altres fins. L'ús més comú és per comunicar emocions, també, cal dir que un glog està dissenyat utilitzant tecnologia de «arrossegar i deixar basada en flash» i no requereix cap tipus de programació. A més a més, com que té la seva pròpia adreça URL i codi HTML, és possible compartir en diverses plataformes per mitjà de copair el codi o enllaç en altres llocs o aplicacions basats en web.

De Glogster (versió on tothom qui vol publica pòsters) cal destacar GLOGSTER EDUCACIÓ (versió per a l'educació, tan si ets estudiant com si ets docent i cal esmentar que es poden formar comunitats tancades).

Competència digital

Per viure plenament en societat al segle XXI cal que les persones adquireixin diverses competències relacionades amb l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). 

L'adquisició d'aquestes competències es planifica a les diverses etapes educatives i queda recollida als Currículums d'educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat, etc. 

El conjunt de competències relacionades amb el coneixement i ús de la tecnologia rep el nom de competència digital i el procés d'adquisició de les mateixes s'anomena alfabetització digital.

martes, 6 de enero de 2015

Vimeo

Imatge extreta de Google Imágenes
Vimeo és una xarxa social d'Internet basada en vídeos, llançada el novembre del 2004 per la companyia InterActiveCorp (IAC). El web permet compartir i emmagatzemar vídeos digitals perquè els usuaris comentin a la pàgina de cadascun d'ells. Els usuaris han d'estar registrats per poder carregar vídeos, crear el seu perfil, carregar els avatars, comentar i crear llistes de preferits.

Vimeo no admet vídeos comercials de televisió, demostracions de videojocs, pornografia o qualsevol contingut que no hagi estat creat per l'usuari. El web, a més, ha adquirit reputació com a «proveïdor d'imatges» per a diversos artistes, degut a l'alta taxa de bits i la resolució d'imatge dels seus vídeos. Des d'octubre de 2007, Vimeo ofereix una opció per a vídeos en alta definició.

Gestió de bookmarks i curació de continguts

Google Bookmarks és un servei gratuït per guardar marcadors d'Internet, llançat el 10 d'octubre de 2005.

El servei permet a l'usuari posseïdor d'un compte de Google guardar els seus llocs web favorits per llegir-los més tard, així com organitzar-los mitjançant etiquetes i notes.

Google Bookmarks és un dels serveis menys utilitzats de Google, i ha rebut crítiques pel que fa a la seva interfície d'usuari complicada de usar i les seves funcions limitades en comparació a altres serveis.

Software lliure i propietari

Cal diferenciar el software lliure del software propietari.

Segons la RAE, el software és un conjunt de programes, instruccions i regles informàtiques que permeten executar diferents tasques en un ordinador. Es considera que el programari és l'equipament lògic i intangible d'un ordinador. En altres paraules, el concepte de programari abasta a totes les aplicacions informàtiques, com els processadors de textos, els fulls de càlcul i els editors d'imatges.

Alguns exemples:
  • Excel: Full de Càlcul.
  • Word: Processador de textos.
  • Corel Draw: Editor i creador d'imatges i animacions.
  • Word Press: Desenvolupament de blocs.
  • Oracle: Sistema Gestor de Bases de Dades.
  • Java: Llenguatge de programació.
  • Visual Basic .NET: Llenguatge de programació.
  • SAP: Suite de programes de gestió i administració.
  • Adobe Acrobat: Lector de documents protegits.
  • Windows: Sistema Operatiu.

Programari on-line i programari local

Cal destacar dos tipus de programari:
  • PROGRAMARI ON-LINE: És aquell programari que es troba a Internet, el qual es pot fer servir sense necessitat de descarregar-lo i instalar-lo a l'ordinador. Un exemple pot ser Prezi.

Prezi, programari on-line, ja que per accedir-hi
he necessitat Interent

Gestió d'arxius i arxius on-line

Per gestionar els nostres arxius (imatges, vídeos, documents, treballs, etc.) tenim moltes opcions, alguns exemples són els següents:

  • Al disc dur de l'ordinador
  • A un pen drive
  • A un disc dur extern
  • etc.
Extreta de Google Imágenes
Cal destacar que les tres primeres no són còmodes ni útils, ja que si es trenca el disc dur de l'ordinador perds tots els arxius que hi havia en aquest, en el cas del disc dur extern has d'anar actualitzant-lo gaire bé cada dia i també pateixes el risc que es trenqui i l'opció de l'USB perquè tingui un bon funcionament ha d'estar encriptat amb contrasenya. 

Mapes mentals i mapes conceptuals

Com ja he explicat en altres entrades, tenim els mapes mentals i els mapes conceptuals, però cal diferenciar-los, perquè poden semblar iguals, però no ho són.

Pel que fa al mapa mental cal destacar que:
  • És un diagrama que es construeix de manera personal o grupal, sistematitzada utilitzant paraules clau, colors, lògica, ritme visual, nombres i imatges
  • Reuneix només els punts importants d'un tema i indica de forma senzilla la manera en què aquests es relacionen entre si.
  • Cerca i exigeix imatges per a la seva construcció. 
  • Les imatges i dibuixos tenen diverses funcions, algunes mnemotècniques, una altra per reduir les paraules mantenint un concepte o idea complexa i també per buscar noves connexions.
  • Se sap que les imatges connecten ràpidament amb altres idees afins, de manera que part de la potència del mapa mental està en la seva capacitat visual de generar noves connexions i retenir les idees amb l'hemisferi visual del cervell.

En canvi, el mapa conceptual 
  • Es centra en conceptes.
  • S'estructura de manera jeràrquica, iniciant amb els conceptes gruixuts fins a arribar als particulars.
  • Utilitza connectors específics per relacionar-los.
  • No apareixen imatges, només les paraules clau perquè sigui, visualment parlant, el més simple possible.

A continuació us mostro una taula amb les diferències dels dos mapes que jo mateixa he fet:

lunes, 5 de enero de 2015

Jamendo

Imatge extreta de Google Imágenes
Jamendo és una plataforma musical i una comunitat d'àmbit internacional, creada al voltant de la música lliure, on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el seu públic descarregar-la sota llicència Creative Commons

Fou fundada el gener del 2005.

Els fluxogrames

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca

La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. 

Un exemple:
Extreta de Google Imágenes

Els mapes mentals

El mapa mental és una eina que ens permet organitzar i estructurar el nostre pensament facilitant-nos així la nostra capacitat d'expressar idees, solucionar problemes, prendre apunts, etc. d'una manera gràfica.


Imatge extreta de Google Imágenes

Padlet

Logo (Imatge extreta de Google Imágenes)
Padlet és un programa que serveix per guardar i compartir diferents continguts multimèdia. La dinàmica de Padlet és molt simple, es presenta com un tauler en blanc que podrem utilitzar a la nostra voluntat amb només arrossegar i deixar anar els elements que volem guardar: imatges, vídeos, àudio, presentacions, etc. (Podem integrar contingut des del nostre equip, webcam o inserint un URL)

Núvols de paraules

Un núvol de paraules és una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar les paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc.

El lloc web de compartició de fotos Flickr va ser el primer a implementar aquest sistema de contingut. La idea prové d'un sistema de visualització de llocs web ideat per Jim Flanagan.

Un exemple és el següent:

Exemple extret de Viquipèdia

Els mapes conceptuals

Josep D. Novak
(Imatge extreta de Google Imagenes)
Els mapes conceptuals van ser creat per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.

La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. 

Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la), reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors), concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent), etc.

En altres ocasions elaborem el mapa a partir d'una estratègia menys sistemàtica. En aquests casos solem partir d'un concepte i anem afegint, d'un a un els altres i els connectors corresponents. Per acabar, ordenem el mapa i ressituem els conceptes de forma coherent.

Taxonomia de Bloom

Una segona manera (la primera fa referència a les metàfores de Charles Crook) és la que ens aproxima a l'activitat intel·lectual que es desenvolupa a partir de les diferents tasques que podem fer amb l'ús de les TIC.

Aquesta classificació parteix de la que Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956)  van fer per classificar les activitats educatives i que es coneix com taxonomia de Bloom

La idea d'establir un sistema de classificació d'habilitats va sorgir en una reunió informal en finalitzar la Convenció de l'Associació Nord-americana de Psicologia, reunida a Boston (USA) el 1948. Es buscava que aquest marc teòric pogués usar-se per facilitar la comunicació entre examinadors, promovent l'intercanvi de materials d'avaluació i idees de com dur-la a terme. A més, es va pensar que estimularia la investigació respecte a diferents tipus d'exàmens o proves, i la relació entre aquests i l'educació.

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador. Charles Crook

Charles Crook, professor de l'Escola d'Educació de la Universitat de Nottingham , va definir en el seu llibre, ja clàssic, Ordenadores y aprendizage colaborativo una manera de conceptualitzar l'aprenentatge amb l'ordinador fonamentada en metàforesA través d'aquestes metàfores s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador. Aquests models serien:
    • La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
    • La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
    • La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
    • La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina

domingo, 4 de enero de 2015

Les presentacions a l'educació

COM UTILITZAR LES PRESENTACIONS A L'EDUCACIÓ:

Les idees principals que he extret després de realitzar la lectura al PDF anomenat PREPARA’T UN “POWERPOINT” PER A LES TEVES CLASSES PERÒ NO L’ENSENYIS ALS TEUS ALUMNES. 12 PROPOSTES D’ÚS CREATIU I MULTIMEDIAL DEL PROGRAMA POWERPOINT, del qual l'autor és Jordi Simón i Llovet, són les següents:

Un problema antic:
  • Hi ha un problema a l'hora d'utilitzar les TIC en l'educació.
  • INADEQUAT: A un professional de l'educació en un auditori mostrant transparències i que el seu discurs sigui llegir-les i fer algun comentari.
  • Programes de presentacions:
    • Microsoft Power Point
    • Impress
    • Presentacions del servei Google Docs (Google Drive)
    • Servei on-line -> Sildeboom i Sildeshare
  • Estructura:
      • Diapositives
      • Objectes
      • Accions
      • Transicions
      • Animacions
  • Fem un mal ús del Power Pon¡nt: no canviem de paradigma educatiu i les TIC no serveixen a la innovació en el camp de l'educació.

Quatre situacions per al debat

A continuació hi ha breument exposades 4 situacions que podrien succeir a les escoles del nostre país:

A- El professor d'educació física diu als seus alumnes: "Demà, tothom vindrà a classe amb unes "Nike. Jordan Super Fly" per poder fer les pràctiques de basquet.

B- Som a classe fent un projecte col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra, enganxeu-les i comenteu-les en un Word.

C- Per preparar una classe, el mestre ha confeccionat un fantàstic "PowerPoint" en el que li manquen les dues últimes diapositives, l'envia per correu electrònic als seus alumnes amb la instrucció següent: Obriu el PowerPoint, fet amb la versió 2010, i completeu les dues últimes diapositives amb les dades que falten. La propera setmana el porteu a classe per comentar-lo.

D- El professor, en una excursió, diu als seus alumnes: "Entreu a la botiga de records, agafeu les postals que vulgueu per portar-les als pares"



Flipped classroom

Flipped Classroom (FC) és un model pedagògic que transfereix el treball de determinats processos d'aprenentatge fora de l'aula i utilitza el temps de classe, juntament amb l'experiència del docent, per facilitar i potenciar altres processos d'adquisició i pràctica de coneixements dins de l'aula.

"Flippear" una classe és molt més que l'edició i distribució d'un vídeo, ja que es tracta d'un enfocament integral que combina la instrucció directa amb mètodes constructivistes, l'increment de compromís i implicació dels estudiants amb el contingut del curs i millorar la seva comprensió conceptual. Es tracta d'un enfocament integral que, quan s'aplica amb èxit, donarà suport totes les fases d'un cicle d'aprenentatge. (Taxonomia de Bloom)

Quan els docents dissenyen i publiquen una "en línia", el temps de classe s'allibera perquè es pugui facilitar la participació dels estudiants en l'aprenentatge actiu a través de preguntes, discussions i activitats aplicades que fomenten l'exploració, l'articulació i l'aplicació d'idees.


Citar, referenciar i fonts fiables

Com bé ja sabem, és molt important citar, referenciar i extreure la informació de fonts fiables.

Pel que fa a citar i referenciar cal fer-ho per tal que la informació o la frase que estem escrivint no perdi autoria. 

A continuació us deixo l'enllaç de la web de la Universitat Ramon Llull (URL), la qual explica: la propietat intel·lectual, la durada dels drets, els límits dels drets d'autor, la protecció dels drets, altres drets de propietat intel·lectual, el marc legal, què s'hi pot registrar, el RPI, les entitats de Gestió de Drets de Propietat Intel·lectual, les adreces d'interès i el plagi.


Qui ets tu?

Una activitat de COED, relacionada amb al descrpició va ser l'anomenada "Qui ets tu?", aquesta tracta d'escollir a un company de classe i descruire'l.

Jo vaig escollir a la meva companya Georgina Cascante i vaig realitzar un assaig i va quedar així:

GEORGINA CASCANTE VILASECA

Barcelonina. D’estatura alta i amb un somriure extravagant a la seva cara rodona i bufona. Uns ulls que destaquen per sobre de tot i tothom, verdosos i brillants, els quals captiven, i uns cabells ben negres, llisos i curts.

És una persona molt madura i, en algunes ocasions, fins i tot freda, lluita per fer-se una mena d’armadura per així evitar el dolor, ja que ningú colpeja més fort que la vida, tot i que és conscient que hi ha ocasions en què el patiment és inevitable. Poc tímida ja que un cop entres en confiança amb ella té una simpatia i una alegria que encanta i et contagia.

Qui sóc jo?

Una de les primeres activitats a realitzar de l'assignatura de COED, va ser respondre a la pregunta: Qui sóc jo?

Per tant, vam utilitzar la descripció.

La meva redacció va quedar de la següent manera:

viernes, 2 de enero de 2015

Youtube

Extreta de Google Imágenes
Actualment és molt important i necessari saber editar vídeos.

La manera més ràpida i eficaç és gravar des del mòbil, ja que així no hi ha cap problema amb el format, en canvi, si ho fem des d'una càmera digital, podria haver-hi alguna dificultat. 

El més important és que ho fem a partir d'un editor on-line, en aquest cas, Youtube, i no des d'un programa d'edició, el qual si no ho vas guardant a mesura que vas editant i, per exemple, l'ordinador s'espatlla, perds tot el que havies fet fins ara. 

Us deixo l'enllaç d'una pàgina web molt interessant, ja que d'una manera breu explica com funciona l'editor de vídeos de Youtube: 
https://support.google.com/youtube/answer/183851?hl=es


Dropbox

Símbol de Dropbox 
(Imatge extreta de www.dropbox.com)
Dropbox és un servei d'allotjament d'arxius multiplataforma en el núvol, operat per la companyia Dropbox. 

El servei permet als usuaris emmagatzemar i sincronitzar arxius en línia i entre ordinadors i compartir arxius i carpetes amb altres usuaris i amb tablets i móviles. Està disponible per Android, Windows Phone, Blackberry i IOS (Apple). 

Dropbox és un programari que enllaça tots els ordinadors mitjançant una sola carpeta en el núvol (xarxa de servidors), la qual cosa constitueix una manera fàcil de donar suport i sincronitzar els arxius. Funciona bastant ràpid, permetent que un arxiu pujat a Dropbox estigui disponible al cap de pocs minuts per a la resta de dispositius sincronitzats.