lunes, 5 de enero de 2015

Els mapes conceptuals

Josep D. Novak
(Imatge extreta de Google Imagenes)
Els mapes conceptuals van ser creat per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.

La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. 

Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la), reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors), concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent), etc.

En altres ocasions elaborem el mapa a partir d'una estratègia menys sistemàtica. En aquests casos solem partir d'un concepte i anem afegint, d'un a un els altres i els connectors corresponents. Per acabar, ordenem el mapa i ressituem els conceptes de forma coherent.

La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en què ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

Des del punt de vista tècnic, el mapa es pot crear amb qualsevol editor gràfic però hi ha diversos programes que ens ajudaran a crear el mapa de manera més eficient. Un dels més coneguts i potser un dels millors és CMapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.

Bubbl. us (Imatge extreta de Google Imágenes)
Una altra bona opció és treballar on-line , per exemple amb https://bubbl.us que, a més, s'utilitza molt a les escoles i instituts.

A continuació us deixo un tutorial:





ACTIVITAT: Llegir el text "El dinar de Nadal", crear un mapa conceptual (implica entendre, analitzar i relacionar correctament tots els elements del text), exportar-lo a jpg i inserir-lo al blog.

El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda

RESULTAT:

Fotografia:


Extreta de Google Imágenes


Mapa conceptual:



Imatges del procés:







En conclusió, la relació que tenen el text, la imatge i el mapa conceptual és que tots tres expresen el mateix: un dinar familiar, però cadascú ho fa d'una manera molt diferent. En el primer cas, el text, és molt objectiu, és així i no hi ha més, i la forma de percebre-ho és llegint-lo, per tant no arriba a cap sentiment ni emoció. Pel que fa a la fotografia, és a dir, al segon cas, cal destacar que es pot interpretar de diferents maneres, ja que una persona pot pensar que és un dinar, un altre que és un sopar, un altre que és el dia de cap d'any i no el dia de nadal, etc. per tant, és molt més subjectiva, ja que cadascú ho interpreta de diferent manera. Per últim, en tercer lloc, el mapa conceptual, és molt semblant al text, ja que expressa d'una manera molt subjectiva el text, tot i que en aquest cas és molt més esquemàtic i els conceptes s'entén molt millor.

Informació extreta de http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario