miércoles, 31 de diciembre de 2014

El joc heurístic

Tal com vaig explicar a una antiga entrada, Viquipèdia és molt important pel nostre dia a dia tan en l'àmbit privat com en l'educatiu.

Així doncs, un exercici per la classe de GTIC ha sigut localitzar en la versió catalana de la Wikipedia un article que es pugui completar d'una manera significativa o bé cercar-ne un de nou.

Amb la meva companya Laura Blas vam decidir editar l'article de El joc heurístic , ja que vam veure que no acabava d'estar ben estructurat i volíem completar-lo més.


viernes, 26 de diciembre de 2014

Copyright i Copyleft

Al contari que les Creative CommonsCopyright és un conjunt de normes jurídiques i principis que afirmen els drets morals i patrimonials que la llei concedeix als autors (els drets d'autor), pel sol fet de la creació d'una obra literària, artística, musical, científica o didàctica, estigui publicada o inèdita. 

Símbol de Copyright
(Imatge extreta de Google Imágenes)
Aquest símbol © representa aquest dret; i s'usa per informar el públic que l'obra és original i que la seva reproducció es troba subjecta a drets d'autor. Queda clar que no es protegeixen les idees, sinó l'expressió d'elles.

L'avís que es realitza al públic en la mateixa obra consta de 3 parts:

-El Símbol pròpiament dit © que es pot substituir també per la paraula corresponent, o per la seva abreviatura Copr. (no obstant, es recomana l'ús del símbol perquè així s'està protegit per les lleis que es van aprovar en la Universal Copyright Convention.)
-L'any de publicació. En el cas que siguin diversos anys, aquests van separats per comes o ,si és una sèrie consecutiva d'anys, es posa el primer i l'últim separats també per comes. Sempre la data s'ha d'actualitzar i no pot ser de més d'un any de la data en què es va realitzar la publicació.
-El Nom del qual posseeix el © qui té els següents drets:
  • Dret a fer còpies de l'original.
  • Dret a distribuir les còpies.
  • Dret a realitzar treballs que derivin de l'original com adaptacions, traduccions, etc.
  • Dret a l'exposició pública.

jueves, 25 de diciembre de 2014

Competència comunicativa

La competència comunicativa, segons Gumperz i Hymes (1972) és allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants
Per eficaç s'entén aconseguir l'objectiu, i quan parla de contextos culturalment significatius es refereix que no sigui una conversa amb amics o amb familiars.

Sempre hi ha una intenció al darrere de parlar, ja que ningú parla "per parlar". Cal estar atens: que diem, que volem dir i l'efecte que volem que produeixi, per exemple: diem "Algú s'ha deixat la porta oberta", el que volem dir és: "Que algú tanqui la porta" i l'efecte que volem produir és que la porta quedi tancada.

miércoles, 24 de diciembre de 2014

Les tauletes digitals a l'aula d'EI

El passat 14 de novembre de 2014, durant la setmana PRE (pràctica i reflexió educativa) vam tenir una xerrada a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna, Universitat Ramon Llull.
Ipad (Imatge extreta
de Google Imágenes)

Ens van explicar que al Col·legi Mare de Déu de la Mercè, situat a Sant Feliu de Llobregat, des de fa 5 anys han posat en marxa un projecte: la digitalització a l'escola. Van començar amb el projecte 1x1 de la Generalitat de Catalunya, després amb les pantalles digitals i ,actualment, amb els ipads.

lunes, 22 de diciembre de 2014

Identitat i territori

Des de les assignatures de COED i GTIC, vam elaborar una exposició d'entre 8 a 10 minuts en parelles expressant un tema relacionat amb el territori i la identitat que convences el públic, posant de manifest els coneixements sobre comunicació oral, escrita i digital (amb el suport dels mitjans audiovisuals).

Les pautes d’avaluació eren les següents:
  • Pel que fa a la comunicació oral
    • La llengua 
    • L'estructura: introducció, desenvolupament i conclusió
    • L'ús de marcadors textuals i connectors lògics 
    • La fluïdesa 
    • La reacció del públic i feed-back 
    • L'obertura 
    • El tancament 
    • La veu: volum, velocitat, vocalització i articulació 
    • La postura corporal 
    • Els recursos emprats

Comunicador en xarxa

Des de les assignatures de COED i de GTIC, vam dur a terme el treball de Comunicador en xarxa.

Aquest treball va consistir a seguir i analitzar la producció d’un comunicador amb presència a la xarxa i utilitzar eines col·laboratives on-line en el procés, concretament el projecte consta de quatre fases:

FASE 1: FORMACIÓ DE GRUPS

El meu grup està format per la Laura Anglada, la Laura Blas, la Carla Giménez i jo, la Laura Coca.

"La lliçó d'August"

Tal com vaig comentar a l'entrada de booktrailer vaig estar treballant en la creació del Booktrailer. Aquest projecte està format per tres fases:

FASE 1: FORMACIÓ DEL GRUP, ELECCIÓ DEL LLIBRE I FORMULACIÓ DE LA PROPOSTA

Formació del grup:

El nostre grup està compost per tres persones: la Laura Anglada, la Laura Blas i jo, la Laura Coca.

Elecció del grup:

Les tres vam portar un llibre: 

-La Laura Anglada el de Blanca com la neu vermella com la sang.

-La Laura Blas va portar La lliçó d'August.

-I jo el llibre de Querido John.

"Els diumenges, a la tarda"

En relació amb l'entrada que vaig parlar sobre poesia,  us deixo la poesia que em vaig aprendre i vaig recitar davant la classe de COED divendres 12 de desembre de 2014.

Miquel Bauça
(Imatge extreta de Google Imágenes)
Es titula Els diumenges, a la tarda i el seu autor és Miquel Bauça, del qual cal destacar, tal com diu la Viquipèdia, que els seus poemes apareixen a la majoria de les antologies de poesia catalana contemporània, i que va ser reconegut com a poeta des de molt jove amb Una bella història (1962). Bauçà alterna la poesia i la narrativa fins a la publicació d'El Canvi (1998), punt culminant de la seva obra i inici d'un projecte poeticoenciclopèdic que aprofundeix en les seves obres posteriors. La seva mort solitària va trasbalsar el món literari, i va fer més enigmàtica, encara, la figura d'un autor que va voler ser conegut només pels seus escrits.

jueves, 11 de diciembre de 2014

Flickr

Logo de flickr
Imatge extreta de Google Imágenes.
Flickr és un lloc web gratuït que funciona com a una xarxa social, i que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies i vídeos on line

Va ser creat l'any 2004 per Ludicorp i que l'any següent va ser adquirit per Yahoo!Actualment Flickr compta amb una important comunitat d'usuaris que comparteix fotografies i vídeos de creació pròpia, cal destacar que s'han publicat més de 6 bilions d'imatges.

La popularitat de Flickr es deu fonamentalment a la seva capacitat per administrar imatges mitjançant eines que permeten a l'autor etiquetar les seves fotografies i explorar i comentar les imatges d'altres usuaris. A més, aquesta comunitat es regeix per normes de comportament i condicions d'ús que afavoreixen la bona gestió dels continguts.

domingo, 7 de diciembre de 2014

Decàleg del comunicador efiaç

Després de llegir Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, el decàleg que, juntament amb els altres companys de classe, hem construït és el següent:
  1. Ser breu, clar, precís i concís.
  2. Mostrar naturalitat i improvisar la mida justa.
  3. Elaborar un bon guió (estructura i format) i memoritzar-ne les idees.
  4. Dominar el llenguatge no verbal: posició del cos, gestualitat, mirada, vestimenta, actitud i somriure.
  5. Controlar la veu: volum, velocitat, vocalització, articulació, actitud i somriure.
  6. Controlar els nervis, respiració, silencis i pauses.
  7. Dominar la llengua: registres, varietats i llengua escrita.
  8. Suports audiovisuals: creativitat i diversitat de mitjans, però sense abusar-ne.
  9. Feedback (retoalimentació) i humor: vivències personals, anècdotes i exemples.
  10. Estructurar el discurs, ser reiteratiu i relacionar la introducció amb la conclusió.
També, per a complementar el decàleg us deixo l'enllaç d'un vídeo de TV3 a la carta, el qual és molt breu i refelecteix la importància que té el fet de parlar bé en públic:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/La-importancia-de-parlar-be-en-public/video/4742331/

Per acabar, us deixo l'enllaç d'un pdf del CNL de Girona (Servei de Català d'Olot-La Garrotxa) que trobo que és molt interessant:
http://blocs.cpnl.cat/cursosolot/files/2013/09/SABER-PARLAR.pdf

Poesia

Per a mi, la poesia és un conjunt de paraules que rimen en diferents estrofes i aquestes serveixen per expressar els sentiments i les emocions, així doncs, és una manera de desfogar-se, ja que ets lliure d'escriure el que sents.

Cadascú té la seva opinió sobre "què és poesia", a continuació us deixo un vídeo, en el qual diferents autors expressen la seva pròpia definició:


La composició del text: Planificació, redacció i revisió

Per composar un text calen tes parts: la planificació, la redacció i la revisió.

1.LA PLANIFICACIÓ:
  • Cal una anàlisi de la situació comunicativa:
    • A qui:
      • Grau de formalitat
      • Fórmula de tractament
      • Gènere
      • Varietat dialectal
    • Què:
      • Tema
    • Per què:
      • Objectius
    • Com:
      • Extensió
      • Estructura

Com parlar bé en públic

Portada del llibre
(Imatge extreta de
Google Imágenes)
Un cop realitzada la lectura del llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, de l'editorial La Butxaca, publicat l'any 2010, les idees principals que he extret de cada capítol són les següents:

CAPÍTOL 1: LA IMPORTÀNCIA DE LA COMUNICACIÓ ORAL
  • A les escoles no s'ensenya a parlar en públic.
  • El fet de parlar en públic cada cop té més importància: és una habilitat bàsica per la feina.
  • Es pot ensenyar i aprendre.
  • Pel que fa als nervis:
    • L'efecte melic.
    • És normal estar nerviós: L'adrenalina.
    • Una bona preparació és la millor garantia.
    • Experiència i pràctica: Més autoconfiança.
  • Preguntes a tenir en compte:
      • PER QUÈ?: Tenir clar l'objectiu.
      • A QUI?: Cal estudiar, analitzar i conduir al públic.
      • QUÈ?: Un bon guió.
      • COM?: Veu i llenguatge corporal, recursos lingüístics i mitjans de suport i audiovisuals.

Els anuncis

L'anunci és el text argumentatiu per excel·lència i la seva finalitat és convèncer al receptor d'alguna cosa. Per aconseguir aquest objectiu, els anuncis han de cridar l'atenció. 

Alguns exemples són els següents:
  • Un anunci de roba per a nens (d'una galeria): Aquest anunci provoca una pas de la tranquil·litat a l'alegria i el caos. La música que utilitza, les imatges en moviment, la llum que va guanyant color a mesura que l'anunci avança, etc. tots aquests elements capten l'atenció del públic. 

viernes, 5 de diciembre de 2014

Cultura lliure i programari lliure: Creative Commons

Com a cultura lliure podria englobar-se tota aquella creació que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure (Un exemple de cultura lliure és la mateixa Viquipèdia), i , concretament, cal esmentar que eprogramari lliure  és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció. Richard Matthew Stallman és un conegut activista del programari lliure.

Així doncs, lligat amb la cultura lliure i el programari lliure cal parlar de les llicències de creative commons, al contrari d'aquestes del copyletf i en contraposició de l'últim del copyright:

Wiki o Blog?

Depenent de la utilitat que vulgem donar-li hem de tenir en compte per a que serveix cada un.

En primer lloc, els blogs són llocs web on es recopilen cronològicament missatges d'un o diversos autors sobre una determinada temàtica. 
Pot tractar-se d'un diari íntim, un diari comunitari, d'actualitat o un diari de classe en què el seu autor publica articles que poden contenir text, imatges, vídeos, sons, etc.

Gestió etiquetes

Normalment gestionem les etiquetes del blog en el moment en què escrivim un article, ja que a la dreta de l'editor apareix un panell de configuració de les entrades i des d'allà podem afegir totes les paraules que tinguin relació amb el contingut del post.


Screenshot d'una nou post al meu blog, en el
 qual a la dreta trobem l'opció Etiquetes.

miércoles, 3 de diciembre de 2014

Viquipèdia

Logo de Viquipèdia
(Imatge extreta de Google Imágenes)
Viquièdia és una enciclopèdia lliure i editada col·laborativament. Pertany a la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre, la qual el finançament està basada en donacions, i el seu projecte és un dels que té molt èxit, alguns exemples són: Viquinotícies, Viccionari, Viquillibres, Viquidites, Viquitexts, Wikimedia Commons, Wikispecies, Wikiversidad, Wikidata, Viquiviatges, Wikimedia Meta- wiki, Wikimedia Outreach, OTRS wiki, etc. 

Els més de 37 milions d'articles en 287 idiomes han estat redactats conjuntament per voluntaris de tot el món, i pràcticament qualsevol persona amb accés al projecte pot editar-los. 

Va ser iniciada el gener de 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger i és la major i més popular obra de consulta a Internet.

Els wikis

Imatge extreta de Google Imáganes.
Segons Viquipèdia, els wikis són un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. D'aquesta manera els usuaris d'un wiki poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Viquipèdia.

martes, 2 de diciembre de 2014

La nostra identitat digital i cura de les nostres idees

Tal com passa a la vida real, a la xarxa disposem com a infants, joves o adults d’una identitat pròpia i única, amb noms i cognoms, amb dades personals i amb una personalitat concreta. Hem de tenir cura de qui accedeix i amb quins permisos a les nostres dades per tal que la nostra identitat, en aquest cas digital, no estigui sota cap risc.

Les dades personals, el nostre correu electrònic, gestor principal de les nostres comunicacions a internet, o la seguretat del nostre ordinador o dispositiu, són elements primordials que sempre cal tractar amb la màxima seguretat possible mitjançant alguns passos senzills.

Elements d'un blog

Encara que alguns elements poden dependre del servidor de blog que s'utilitzi, l'estructura bàsica és la següent: Capçalera (1), Columna principal (2), Barra lateral de navegació i gadget (3) i Peu de bloc (4).
  • Capçalera (1): Correspon a la zona superior i és on es col·loca el títol del bloc. Tot i que depèn de l'opció de disseny que se seleccioni o incorpori el bloc, en algunes ocasions a la capçalera, just a sota del títol, també s'incorpora la barra de menú de pàgines estàtiques.
  • Columna principal (2), situada al cos central sota de la capçalera del títol. Constitueix l'essència del bloc i és la part més dinàmica on s'insereixen totes les entrades i els seus comentaris. Depenent d'on vagi la barra de navegació i gadget (marc amb opcions), pot anar a la dreta o esquerra d'aquesta barra. Aquesta columna principal és la que conté els post, anomenats també publicacions, articles o entrades, que estan ordenats cronològicament i que es componen de:

lunes, 1 de diciembre de 2014

Web 2.0

Web 2.0 és un concepte que es va encunyar el 2003 i que es refereix al fenomen social sorgit a partir del desenvolupament de diverses aplicacions a Internet. 

La Web 2.0, per tant, està formada per les plataformes per a la publicació de continguts, com Blogger, les xarxes socials, com Facebook, els serveis coneguts com wikis (Viquipèdia) i els portals d'allotjament de fotos, àudio o vídeos (Flickr o YouTube). L'essència d'aquestes eines és la possibilitat d'interactuar amb la resta dels usuaris o aportar contingut que enriqueixi l'experiència de navegació.

Usos educatius dels blogs

Imatge extreta de
Google Imágenes
L'ús del blog amb finalitats educatives s'identifica amb termes com edublogs o blogs educatius. 

Amb aquest concepte, podem identificar situacions molt diferents, des dels blogs desenvolupats per professors i adreçats als seus estudiants fins als blogs de centres educatius que permeten obtenir informacions, passant pels blogs d'estudiants a manera de dietari personal, els blogs de les AMPA, etc.

Blogosfera

Imatge extreta de
Google Imágenes
Segons Viquipèdia, a causa que els blogs estan connectades per mitjà d'enllaços, comentaris i referències han creat i mantingut la seva pròpia cultura

Podem considerar Blogosfera com un sistema virtual, en el qual s'estableixen comunitats de weblogs, categoritzats temàticament o per perfils d'interès. Aquests conformen, doncs, el missatge i la blogosfera, el lloc per habitar a internet.