domingo, 4 de enero de 2015

Citar, referenciar i fonts fiables

Com bé ja sabem, és molt important citar, referenciar i extreure la informació de fonts fiables.

Pel que fa a citar i referenciar cal fer-ho per tal que la informació o la frase que estem escrivint no perdi autoria. 

A continuació us deixo l'enllaç de la web de la Universitat Ramon Llull (URL), la qual explica: la propietat intel·lectual, la durada dels drets, els límits dels drets d'autor, la protecció dels drets, altres drets de propietat intel·lectual, el marc legal, què s'hi pot registrar, el RPI, les entitats de Gestió de Drets de Propietat Intel·lectual, les adreces d'interès i el plagi.


També, us adjunto l'enllaç d'un PDF, el qual he trobat a internet, que explica les estructures de com citar:


L'enllaç d'una guia per referenciar a la Viquipèdia:


Pel que fa a fonts fiables hem de tenir en compte d'on extraiem la informació que expliquem a treballs o al blog, ja que per molt que citem els autors, si no és fiable, podem estar explicant informació errònea o incorrecte.

A les webs hem de buscar referències, és a dir, trobar qui ha creat la pàgina i mirar si ha citat les fonts d'informació i analitzar la fiabilitat d'aquestes. També, és important que ens les nostres recerques prioritzem pàgines web que sabem que són segures i fiables, ja que són insitucions fiables, per exemple: Generalitat de Catalunya, MNAC, Govern d'Espanya, Museu El prado, etc. 

El mateix passa amb els llibres, quan ens dirigim a les biblioteques o a llibreries hem de mirar l'autor i les fonts d'informació que a utilitzat, per tal d'investigar si aquell llibre és fiable o bé ha utilitzat informació errònia.

Aquesta norma és pot aplicar als diaris, a les enciclopèdies, a les revistes, etc.

És interessant visualitzar el següent article de la Viquipèdia:


Així doncs, aquests aspectes els relaciono amb les Creative Commons, a la Viquipèdia, ja que per escriure un article hem de tenir en compte aquests factors, al blog, ja que estic constantment buscant informació, a la vida personal i , també, als futurs treballs. En conclusió, primer de tot hem de buscar la informació a fonts fiables i en segon lloc citar i referenciar els autors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario