lunes, 5 de enero de 2015

Núvols de paraules

Un núvol de paraules és una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar les paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc.

El lloc web de compartició de fotos Flickr va ser el primer a implementar aquest sistema de contingut. La idea prové d'un sistema de visualització de llocs web ideat per Jim Flanagan.

Un exemple és el següent:

Exemple extret de Viquipèdia

Existeixen dues grans famílies de núvols de paraules:
  • La primera família de núvol de paraules classifica els conceptes segons el criteri de la repetició d'una paraula en un article. Es tracta, doncs, d'una metadada que permet simbolitzar per ordre d'importància els conceptes que recobreix l'article en curs d'un cop d'ull les tendències del moment a través dels termes, tornant més sovint als llocs web sindicats.
  • El segon, més transversal, reagrupa al núvol les paraules clau més sovint a un lloc web o a un anuari de llocs web. Es tracta de posar endavant la popularitat d'un concepte, que ha federat diversos lligaments en un lloc web o un conjunt llocs web. Allò és particularment útil si fem servir una navegació transversal, permetent escombrar la integritat del contingut del lloc web a través del fil conductor de la paraula clau per la qual un s'interessa. En el cas d'un lloc web com Flickr o Technorati, el núvol de paraules permet, llavors, mesurar d'un cop d'ull les tendències del moment a través dels termes, tornant més sovint als llocs web sindicats.
Pel que fa a l'aspecete viusal cal destacar:
    • Mida de l'etiqueta: Les etiquetes grans atreuen més atenció de l'usuari que les etiquetes petites (efecte influït per altres propietats, p. ex. nombre de caràcters, posició, etiquetes veïnes).
    • Escannejat: Els usuaris "escannegen" més els núvols d'etiquetes que les lectures.
    • Centrant-se: Les etiquetes al mig del núvol atreuen més atenció de l'usuari que les etiquetes a prop dels extrems (efecte influït per la disposició).
    • Posició: El quadrant de l'esquerre superior rep més atenció de l'usuari que els altres (Costums de lectura occidentals).
    • Exploració: Els núvols de paraules proporcionen suport subòptim quan es busquen etiquetes o paraules específiques (si aquestes no tenen una mida de font gaire gran).
Cal destacar wordle , una aplicació de caràcter gratuït en la qual l'usuari pot crear la seva pròpia word clouds (núvol de paraules), les quals poden adoptar diverses formes, colors i fonts. És una eina que fa a l'internauta familiaritzar-se amb un nou concepte de presentació visual de paraules destacades a partir d'un simple text. En general, a través del seu ús es potencia el que s'ha anomenat com la Web 2.0 o l'intercanvi entre l'usuari i el medi.

Per utilitzar Wordle no cal descarregar cap programa, sinó que n'hi ha prou amb entrar a la seva web i començar a crear un núvol completament personalitzable a través d'un menú desplegable. El programa té l'avantatge d'eliminar automàticament les paraules curtes i els signes, alhora que ressalta aquelles paraules que més es repeteixen dins del text. Una vegada que s'ha acabat la "núvol de paraules", Wordle permet imprimir la imatge, capturar-la en PDF, o compartir-la amb els nostres contactes en un bloc o en la galeria de la pròpia aplicació.

A continuació us deixo un petit tutorial que està en anglès:


També, una presentació feta per Zoraida Morales:

Wordle una nube de ideas from Zoraida Morales

Wordle no és l'únic programa, així que us deixo l'enllaç d'una llista en la qual hi ha més programes:

https://sites.google.com/a/xtec.cat/recursosescola/nuvols-de-pparaules

Altres exemples:

Imatge extreta de Google Imágenes
Imatge extreta de Google Imágenes


Informació extreta de:

No hay comentarios:

Publicar un comentario